[...] I WĘGLOWODANY Gainery, weight gain powders - produkty umożliwiające uzyskanie przyrostu masy ciała, bez zwiększenia tkanki tłuszczowej. Zawierają białka (proteiny), węglowodany, witaminy, minerały oraz inne składniki odżywcze niezbędne do uzyskania optymalnego przyrostu masy mięśniowej i siły. Podstawowym celem ćwiczeń siłowych i [...]
76 sposobów na jakie cukier rujnuje Twoje zdrowie Poza zakłócaniem równowagi organizmu, nadmiar cukru prowadzi do wielu innych poważnych konsekwencji. Niżej wymienione są tylko niektórymi z nich, takimi, które niosą z sobą zakłócenie metabolizmu. Zostałyzaczerpnięte z różnych czasopism medycznych oraz publikacji naukowych. 1.Cukier może osłabiać [...]
Artykuł wyszperany w internecie. Zapraszam do lektury. WĘGLOWODANY Węglowodany (cukry) to związki organiczne bardzo rozpowszechnione w przyrodzie, będące dla człowieka podstawowym materiałem energetycznym. Swoją nazwę zawdzięczają temu, że w ich budowie węgiel, tlen oraz wodór są w takim składzie jak w wodzie. Na przykład glukoza - [...]
[...] dużą część jaką stanowi sukces przez nas odniesiony. Najczęściej osoby redukujące się to zwykli amatorzy, którzy latami objadali się fast foodami, wysoko przetworzonymi węglowodanami i innymi tego typu świństwami. Najlepsza dla takich osób jest eliminacja negatywnych czynników wpływających negatywnie na wygląd sylwetki jednocześnie wprowadzając [...]
[...] sie w różnych proporcjach z w\w składników. Aby móc sie lepiej poruszać w zagmatwanym świecie odżywiania należy od razu wyjaśnić jaka jest rola w organiźmie białek , węglowodanów , oraz tłuszczy. BIAŁKA inaczej zwane proteinami są głównym materiałem budulcowym organizmu , stanowią aż 50 % suchej masy ciała człowieka. To właśnie z białka [...]
[...] kawę czarną (bez dodatków) lub herbatę. Nie wszystkie napary ziołowe są dozwolone, ponieważ niektóre uwalniają substancje z grupy rozpuszczalnych węglowodanów np. fruktany, a nawet fruktozę (z dodatkiem suszonych owoców). Minerały nie przerywają postu, ale przyjmując suplement należy dokładnie czytać skład, ponieważ często [...]
[...] co to jest prawidłowa dieta? Prawidłową dietą możemy nazwać sposób odżywiania się , w którym dostarczamy odpowiednią ilość podstawowych składników odżywczych: białek ,węglowodanów oraz tłuszczy, zarówno pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego. Należy uwzględniać makro i mikroelementy oraz witaminy- których organizm sam nie potrafi wytworzyć. [...]
Hej! ;) Otóż zastanawiam się czy mój trener personalny dobrze dobrał mi dietę, ponieważ wydaje mi się, że coś jest nie tak skoro ćwiczę już prawie dwa miesiące wraz ze spożywaniem diety, a waga wacha się między 83-4 kg i nic więcej nie idzie, a dodam, że jestem ciągle na masie. Trener mówi, że zachodzi u mnie ciągle rekompozycja. Fakt jest taki, [...]
[...] Tesco jest ponad trzy razy tańszy od Hellmann'sa (6,23) - ale też rekordowe przegięcie.Trzy pierwsze składniki Hellmann'sa: koncentrat pomidorowy (63 proc.), cukier i woda. Keczup Tesco to właściwie sok: woda, przecier pomidorowy (19 proc.), cukier. - Nie tyle sok, co napój, bo ilość pomidorów jest tu śladowa - prostuje dr Monika Hoffmann [...]
[...] z najlepszych źródeł, dostarczane w formie dostosowanej do pory jego spożywania - to nie wszystkie elementy Twojej dietetycznej układanki. Potrzebujesz wysokiej jakości węglowodanów, które zapewnią mięśniom niezbędnej energii. Żeby Twoje mięśnie były zdolne do naprawdę ciężkiej, intensywnej pracy treningowej muszą dysponować pokaźnym magazynem, [...]
[...] i jednocześnie zwiększasz masę mięśniową. WĘGLOWODANY-KIEDY JE JEŚĆ? Istnieją pewne kontrowersje dotyczące tego, o jakiej porze dnia i czy w ogóle ograniczać spożycie węglowodanów późnym wieczorem prowadzi do tycia, podczas gdy inni uważają, że pora jedzenia węglowodanów nie ma żadnego znaczenia. To, co jest najlepsze dla danej osoby zależy od [...]
[...] ADP + CP -> ATP + C. ATP i fosfokreatyna wystarczają razem na około 5-10 sekund intensywnej pracy mięśni. Później mięsień skazany jest na inne źródła energii, np. węglowodany i tłuszcze. Regeneracja ATP, uzyskiwana dzięki fosfokreatynie, przynosi dalszą korzyść w postaci rozkładu kwasów, które powstają w wyniku intensywnej pracy mięśni. [...]
[...] ADP + CP -> ATP + C. ATP i fosfokreatyna wystarczają razem na około 5-10 sekund intensywnej pracy mięśni. Później mięsień skazany jest na inne źródła energii, np. węglowodany i tłuszcze. Regeneracja ATP, uzyskiwana dzięki fosfokreatynie, przynosi dalszą korzyść w postaci rozkładu kwasów, które powstają w wyniku intensywnej pracy mięśni. [...]
[...] Jeśli chodzi o medycynę, bardzo istotną rolę odgrywa absorpcja. Cząsteczki absorbujące w tkance , którymi w skórze mogą być : • hemoglobina • melanina • kolagen • woda nazywamy chromoforami. Penetrację światła do skóry warunkuje wypadkowa absorpcji i rozpraszania. Im dłuższa jest długość fali, tym większa jest penetracja w skórze. [...]
[...] wszystkich do przeczytania do konca "Gazeta Wyborcza", 26. października 2002r. Wolnoamerykanka mięsna Tomasz Lipko Kupując szynkę w sklepie, nikt z nas nie wie, czy woda z wielofosforanami i pochodnymi azotu zajmuje w niej 30, 50 czy 70 procent Na środku peklowni stoi głośno pracująca trzęsąca się maszyna wielkości dużej pralki. To [...]
[...] Każdy w świecie wegetarianizmu, weganizmu, ale także w społecznościach prozdrowotnych mówi regularnie na temat tłuszczu. Mówi się także bardzo dużo na temat węglowodanów. Więc zawsze słyszymy na temat niskowęglowodanowej diety, wysokowęglowodanowej diety, niskotłuszczowej diety, nie słyszy się za bardzo o wysokotłuszczowej diecie. [...]
[...] ADP + CP -> ATP + C. ATP i fosfokreatyna wystarczają razem na około 5-10 sekund intensywnej pracy mięśni. Póżniej mięsień skazany jest na inne źródła energii, np. węglowodany i tłuszcze. Regeneracja ATP, uzyskiwana dzięki fosfokreatynie, przynosi dalszą korzyść w postaci rozkładu kwasów, które powstają w wyniku intensywnej pracy mięśni. [...]
[...] ADP + CP -> ATP + C. ATP i fosfokreatyna wystarczają razem na około 5-10 sekund intensywnej pracy mięśni. Póżniej mięsień skazany jest na inne źródła energii, np. węglowodany i tłuszcze. Regeneracja ATP, uzyskiwana dzięki fosfokreatynie, przynosi dalszą korzyść w postaci rozkładu kwasów, które powstają w wyniku intensywnej pracy mięśni. [...]
[...] się zmieniało, to ostatni wiek a szczególnie ostatnie dwie dekady, przyniósł zmiany polegające na wzroście spożycia tłuszczów nasyconych i cukru na niekorzyść skrobi (węglowodany złożone) i tłuszczów wielonienasyconych. Nawet oficjalnie zalecane normy nie odpowiadają temu, co jedli nasi przodkowie, ani temu, co zaleca idealna dieta. Do [...]